Artikel

Blind (of met je ogen dicht) de tuin ervaren

Vanaf het moment dat de Veenendaalse afdelingen van het IVN en de KMTP (tegenwoordig bekend als Groei & Bloei) in 1999 hun nieuwe gebouw ‘de Groenhof’ betrokken, werd gestart met de aanleg van een educatieve tuin. Op circa 1.000 m² zijn diverse educatieve tuinelementen te vinden, zoals een vogelhaag, beestjespad, vijver en insectentuin. Met wat kleine aanpassingen komt ook de slechtziende en mindervalide medemens aan zijn trekken, in de vorm van een voelpad en een zintuigentuin met bakken op rolstoelhoogte.

Bij de aanleg van de Groenhoftuin bleken vooral vanuit de IVN-jeugdgroep goede ideeën te komen, zoals de natuur op andere wijze beleven door rui­ken, voelen, horen, proeven en onderzoeken. Zo ontstond het voelpad, waar niet alleen kinderen, maar ook blinden en slechtzienden, met blote voeten (en blinddoek of gesloten ogen) over verschillende materialen kunnen lopen, zoals zand, grint, gras en schors, en dan raden wat ze voelen.

Het was bij de tuinaanleg schipperen met de financiën. Een eis was dat het gebouw rolstoelvriendelijk moest zijn. Vervolgens werd bedacht dat dat voor delen van de tuin ook leuk zou zijn. Het veranderen van de zintuigvakken in verhoog­de zintuigbakken leek een kleine aanpassing, maar de kosten bleken onoverkomelijk. De Vereni­ging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) sponsorde uiteindelijk deze bakken, als afscheidsca­deau voor de voorzitter die op dat moment vertrok en wiens bedrijf in Veenendaal gevestigd was.

 

De zintuigentuin bestaat uit vier bakken van robiniahout op rolstoelhoogte, waarin respectievelijk planten staan die bijzonder ruiken, voelen, smaken of waar iets bijzonders aan te zien is.

Zo staan in de voelbak planten met ruwe, gladde, zachte, kleverige en stekelige blaadjes en bloemen. In de proefbak staan allerlei eetbare planten waarvan de blaadjes, bloemen of zaden geproefd mogen worden. Denk aan bieslook (bloemen en blad), zuring (stelen), daglelie (bloemen), Oost-Indische kers (bloemen en vruchtjes die op kappertjes lijken), tuinkers (blaadjes), reukgras (bloemstengels smaken naar karamel) en het bittere cichorei.

De ruikbak staat vol kruiden en geurplanten, die ruiken naar citroen, ui, drop, pepermunt, maggi, vanille, zeep of hoe de bezoeker het zelf zou willen omschrijven. In de kijkbak tenslotte staan planten waar iets bijzonders aan te zien is, zoals zonnebloemen (draaien met de zon mee), scharnierbloem (bloemetjes kun je alle kanten opzetten), gebroken hartje, herderstasje (maak het tasje open en zie hoeveel geld erin zit), leeuwenbekje, slaapmutsje (knopjes hebben een slaapmutsje op) en stinkende gouwe met zijn gouden melksap waarmee je kunt tekenen.

Om alle geuren, prikkels, smaken en meer te ontdekken, is het raadzaam de tuin in verschillende seizoenen te bezoeken.


De Groenhoftuin

Karel Fabritiusstraat 3

3904 NM Veenendaal

Elke woensdag van 14–16u open.

IVN Veenendaal beheert het natuur- en milieueducatiecentrum ‘De Groenhof’ met mediatheek en winkeltje. Kinderen en volwassenen kunnen de Groenhoftuin ontdekken aan de hand van een ‘Puzzeltocht door de tuin’ of het werkblad ‘Pret met Planten’.

Deel dit artikel