Nieuws

Natuurmaaisel krijgt nieuw leven als isolatiemateriaal

Jaarlijks verdwijnen tonnen natuurmaaisel ongebruikt op de composthoop. Dit is een grote kostenpost voor natuurorganisaties, terwijl het niet efficiënt opnieuw wordt gebruikt. Hier moet volgens de organisaties verandering in komen. Na het doen van onderzoek, zijn ze tot een mogelijke oplossing gekomen: het inzetten van maaisel als grondstof een natuurlijke isolatiemat.

Graslanden en bloemrijke akkers in de zomer zijn voor veel mensen een lust voor het oog. Maar juist die combinatie zorgt voor problemen na het maaien. Dit type maaisel is vaak niet geschikt als veevoer. Koeien eten dit niet vanwege de structuur en de grote diversiteit aan plantensoorten. Daarom wordt het jaarlijks vaak afgevoerd als compost, wat natuurorganisaties veel geld kost.


Samen met bedrijven en kennisinstellingen zoeken natuurorganisaties sinds 2016 naar alternatieve verwerkingsmethoden. Dit doen zij in het Europese Interreg-project GrasGoed. Daarop is nu een alternatief gevonden: maaisel als isolatiemat. De eerste matten worden zelfs al gebruikt voor een nieuw kantoor van Natuurmonumenten in Hedel.

Natuurmaaisel kan niet direct van het veld af als grondstof gebruikt worden. Het maaisel moet, om het te kunnen bewaren, zo snel mogelijk ingeseald worden als pak, uitgevoerd door NewFoss. Rob Kwinten van NewFoss legt uit hoe dit in de praktijk werkt: “We verwerken 100 procent van het geconserveerde gras tot nieuwe grondstoffen. Eerst ontdoen we het van de verontreiniging die meekomt. Vervolgens wordt het geconserveerde gras fijngesneden met vlijmscherpe messen, in stukjes van 1 tot 5 centimeter. Via een microbiologisch proces haalt NewFoss de waardevolle stoffen (eiwitten, suikers en mineralen) eruit. Een deel daarvan wordt omgezet in energie, waardoor het proces in de fabriek energieneutraal kan plaatsvinden. De vezels die overblijven worden gebruikt voor de isolatiematten.”

Deel dit artikel