Nieuws

Grensboom in Venlo is Boomproject van 2018

De historische grensboom op het terrein van Trade Port Noord in Venlo is verkozen tot Boomproject van het jaar. Volgens de jury verbindt de historische linde natuur, kunst en bedrijvigheid met elkaar.

In het juryrapport stelt de jury dat het project van Pius Floris Boomverzorging gaat over de imposante en vakkundige verplaatsing van één monumentale lindeboom, die is opgenomen in het landelijke register van de Bomenstichting en tevens in de lijst van gemeentelijke monumentale bomen. Maar er gaat nog meer schuil achter deze boom. Zo staat de linde symbool voor de totale duurzame gebiedsontwikkeling, waarbij de natuur leidend is. Bedrijventerreinen worden zorgvuldig in de bestaande en nieuwe natuur ingepast, in plaats van dat dit andersom gebeurt. 


De markante linde diende vroeger als grensboom van het boerenterrein, maar moest worden verplaatst om een railterminal te kunnen ontsluiten. Er is hierin een duurzame keuze gemaakt: verplaatsen in plaats van kappen. Hoewel een boomverplanting imiddels geen bijzonderheid meer is, benadrukt Pius Floris Boomverzorging dat specialistenwerk als dit altijd maatwerk betreft. Het gedetailleerde plan van aanpak zorgde voor bewondering bij de jury. 


Een intensieve samenwerking met deskundige partijen uit andere expertisevelden heeft bomen in het algemeen, en deze grensboom in het bijzonder, stevig op de kaart gezet. Dat leidt tot een 'grensverleggend' project dat de rest van het land kan inspireren.


Naast het winnende project, waren er nog drie andere projecten in de race voor Boomproject van het jaar. Het gaat om de volgende projecten: 
- Oude Markt Weert, Herman Vaessen BV, ontwerp gemeente Weert
- Begraafplaats Zoetermeer, Ada Wille Landschaps- en begraafplaatsarchitectuur 
- Gustav Mahlerpleinplein Amsterdam, Nationale Bomenbank BV

Deel dit artikel