Nieuws

De natuur als verzachting van pijn

De natuur kan een essentiële rol spelen bij het verzachten van pijn. Dat concludeert professor dr. Agnes van den Berg. Zij is hoogleraar natuurbeleving en gezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van den Berg deed deze conclusie na een onderzoek dat haar collega uitvoerde.

In dit onderzoek kreeg een groep patiënten tijdens een tandartsbehandeling virtual reality bril op, met daarop natuurbeelden. Er was ook een groep die deze bril niet op kreeg. Wat bleek? De groep patiënten mét VR-bril op, ervaarde tijdens de behandeling minder pijn, schrijft Mijn Gezondheidsgids. Daarbij was de herinnering aan de behandeling een week erna positiever bij de patiënten met VR-bril, dan zonder VR-bril. Dit is bijzonder te noemen, omdat er geen geluid bij de beelden zat. Het geluid van de tandartsboor was dus wel gewoon te horen, maar de beelden verzachtten dit feit.

Virtual Distraction Therapy 

Dit type behandeling wordt niet uitsluitend bij tandartsbehandelingen toegepast, maar ook bij andere pijnlijke behandelingen. Denk hierbij aan het verwisselen van het verband op een brandwond. Hoe de therapie precies verwerkt wordt in het brein, wordt momenteel nog onderzocht. Hierbij wordt ook gefocust op het precieze element in natuurbeelden dat deze rust veroorzaakt. Het (positieve) effect is bewezen, maar het hoe en waarom nog niet. De verklaring is vooralsnog dat een zachte prikkel zoals natuur ondersteuning geeft aan het zelfgenezende vermogen van mensen.

Omgang met patiënten

Natuur is een belangrijke fysieke component in het bredere concept Healing Environment. Toch is dat alleen niet voldoende: het gaat ook om de omgang met de patiënten. Denk hierbij aan het wel of niet tutoyeren van patiënten, of de aanwezige sfeer op de afdeling. Zo past een huislijke sfeer meer op een afdeling met dementerenden, maar is een Spoedeisende Hulp meer gebaat bij een sfeer die meer gezag uitstraalt. Bij het ontwerpen van een complete Healing Environment moet dus worden gekeken naar de behoeften van verschillende doelgroepen. 

Deel dit artikel