Nieuws

Twee winnaars bekroond tot Groenste Politicus

Het gebeurt niet vaak, geeft de jury toe, maar dit jaar zijn er twee politici uitgeroepen tot Groenste Politicus. Carla Dik-Faber (Tweede Kamerlid ChristenUnie) en Gerben-Jan Gerbrandy (Europarlementariër D66) zijn door Natuurmomenten gekozen op zondag 11 maart tijdens het radioprogramma Vroege Vogels.

“We zien – dwars door alle politieke partijen heen – dat juist lokale politici zich steeds bewuster zijn van het belang van verduurzaming en vergroening van hun directe leefomgeving.” Zo trapt het juryrapport van Natuurmomenten af. De verkiezing van Groenste Politicus genoot dit jaar veel aandacht, wat de jury reden gaf twee winnaars toe te laten.


Carla Dik-Faber van de ChristenUnie wordt als verbinder van de sector gezien: “Mevrouw Dik-Faber dwingt respect af met de wijze waarop zij een brugfunctie vervult tussen natuur en landbouw.” Gerben-Jan Gerbrandy van D66 wordt geroemd om zijn ‘lange adem’ bij het versterken van natuur en biodiversiteit in Europa.


Bij de verkiezing werd door de jury gekeken naar onder meer de inzet voor natuur, landbouw, klimaat en gezond water. Beide politici kwamen als winnaar uit de bus vanwege hun ‘inspirerende en volhardende inzet voor natuurinclusieve, duurzame landbouw’. Ook noemt de jury dit geen gedeelde eer, maar ‘dubbel zoveel eer’. “Want alleen door samen te werken, in Europa en Den Haag, kunnen we onze landbouw vergroenen en onze leefomgeving natuurrijker en gezonder maken.


Lees hier het volledige juryrapport.

Deel dit artikel