Nieuws

Schotse artsen schrijven officieel natuur voor

Artsen op de Schotse Shetlandeilanden mogen sinds oktober van dit jaar hun patiënten de nodige portie natuur voorschrijven.

Dit is onderdeel van een nieuw programma in het Verenigd Koninkrijk met als hoofddoel het verlagen van de bloeddruk en verhogen van het geluk voor mensen met diabetes en andere gezondheidsaandoeningen, schrijft Bos Plus. Bij het programma zit een brochure inbegrepen met verschillende uiteenlopende natuurrecepten. Daarbij krijgt de patiënt elke maand verscheidene suggesties voor buitenactiviteiten. Zo kan men in januari meedoen met de nationale vogeltelling en in februari kan er worden gezocht naar dierensporen. 


De bewijzen van de voordelen van groen hebben zich de afgelopen jaren opgestapeld. Als u negentig minuten doorbrengt in een bosrijke omgeving, is er een duidelijke afname waar te nemen van hersenactiviteiten die in verband staan met depressies. Daarbij werkt het omgeven zijn door groen niet alleen bloeddrukverlagend, maar geeft het eveneens een boost aan het geluk. 


Ook op de Shetlandeilanden zijn ze 'dus' overtuigd van de heilzame werking van een groene omgeving. De artsen daar hopen dan ook vurig dat het voorschrijven van natuur later ook in andere landen wordt opgenomen. "Er is zoveel bewijs dat de natuur goed is voor ons. Het voorschrijven van natuur is een eenvoudige, maar toch zeer essentiële manier om mensen naar buiten te krijgen", zo stelt Moncrief, verantwoordelijke van het programma op de Shetlandeilanden. 

Deel dit artikel