Nieuws

Rain as Inspiration wint innovatie publieksprijs

Op het symposium Hitte zonder stress, georganiseerd door Waterschap Limburg, heeft de innovatie Rain as Inspiration van Rain(a)way, BTL en EWB de innovatie publieksprijs gewonnen. Deze innovatie is een fundering die piekbuien opvangt en zuivert én verkoeling biedt bij hittegolven.

Met de winst van de innovatie publieksprijs kregen de initiatiefnemers een prijs van €15.000,-. Met het geld wordt een pilot uitgezet in samenwerking met Waterschap Limburg. Het publiek had de keus uit in totaal 42 ingezonden innovaties. Elke innovatie biedt een oplossing voor wateroverlast, droogte of hittestress. De innovatie Rain as Inspiration zorgt ervoor dat bodem, tegel en de vulling op elkaar afgestemd zijn om zo een op maat gemaakte oplossing te bieden voor regenwaterproblematiek en tegelijkertijd langere droge periodes.

Zo werkt de innovatie

Het regenwater stroomt als een soort miniriviertjes over de Wave-tegel naar de open delen van het patroon waar het regenwater vervolgens in de bodem kan zakken. De tegels bestaan uit twee basisvormen waarmee je oneindig met patronen kunt variëren. Dit maakt het ontharden en intensief vergroenen makkelijk met een unieke uitstraling.


De tussenruimten worden met een speciaal substraat opgevuld. Dit substraat is gemaakt van schelpen waar verschillende plantgroepen in geplant kunnen worden. Het water kan langzaam door de open delen in de schelpenfundering zakken. Piekbuien kunnen in deze fundering met ongeveer 70 procent holle ruimte geborgen en gezuiverd worden. 


Tijdens langere droge perioden kan beroep op deze buffer worden gedaan. Door het innovatieve systeem onttrekt de bovenste laag van de fundering het regenwater uit de onderste laag van de buffer. Op deze manier komt de beplanting ook tijdens droge perioden geen water tekort en vergroot het de verdamping van de beplanting tijdens een hittegolf. Zo wordt de stad tijdens piekbuien verkoeld. 

Deel dit artikel