Groen in de wetenschap

Of het nu gaat om een recreatief bezoek aan een park, een vegetatiewand naast uw leer- of werkplek of een groen ingerichte wachtkamer in het ziekenhuis; talloze onderzoeken en publicaties bewijzen het positieve effect van groen. Op deze pagina vindt u een greep uit deze onderzoeken die u kunt gebruiken als naslagwerk of onderbouwing van uw eigen project.
Een groene gezonde wijk - inspiratie voor de praktijk

Een uitgebreide brochure voor inspiratie om met groen de gezondheid van wijkjbewoners te bevorderen, gericht op gemeenten en GGD'en. De brochure laat voorbeelden zien van de vele mogelijkheden voor een groenere leefomgeving en de integrale aanpak die daarbij centraal staat. Dit vanuit de gedachte dat iedereen in zijn directe woonomgeving toegang zou moeten hebben tot groen.

Auteur: een gezamenlijk uitgave van EMGO+ Instituut (VU Universitair Medisch Centrum), GGD Werkgroep Groen en Gezondheid, Kenniscentrum Recreatie, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Plant Publicity Holland via De Groene Stad
Uitgave: 2010


Lees hier de publicatie

Vitamine G: effecten van een groene omgeving op gezondheid, welzijn en sociale veiligheid

In het Vitamine G project staat de relatie tussen groen en gezondheid, welzijn en gevoelens van veiligheid centraal, zowel op landelijk, stedelijk als lokaal niveau. Er is door de jaren heen veel verwezen naar het onderzoek, mede doordat erin is onderzocht dat natuur ook best kleinschalig kan zijn om een positief effect op de gezondheid te hebben.

Auteur: J. Maas, P. Groenewegen, R. Verheij, S. De Vries, A. van den Berg
Uitgave: 2005

Te vinden via Nivel. Of lees een samenvatting van het onderzoek.

De Levende Tuin

Branchevereniging VHG ontwikkelde in 2010 in samenwerking met Kim van der Leest een handboek met praktische handvatten voor het inrichten van een levende tuin. De uitgave is in 2018 in een vernieuwde versie verschenen, met onder andere nieuwe informatie dat uit onderzoek is voortgekomen en tal van nieuwe inspirerende voorbeelden van groene toepassingen en duurzame materialen. Een uitermate handig naslagwerk voor de groenprofessional.

Auteur: K. van der Leest in opdracht van Branchevereniging VHG
Uitgave: 2018

Lees hier een bladerbare versie van De Levende Tuin.
Meer informatie over de handleiding, waaronder een bestelmogelijkheid, vindt u op de website van VHG.

Collectieve groene binnentuinen als haarvaten van de stad

In dit onderzoek is gekeken naar de meerwaarde van groene collectieve binnentuinen. Er wordt gekeken naar hoe versteende collectieve binnentuinen weer groen te maken zijn en en hoe we meer waarde kunnen toevoegen aan de nu al groene binnentuinen. In het onderzoek wordt ook aangetoond wat een groene binnentuin voor een toekomstbestendige stad kan betekenen.

Auteur: A. Rodenburg en F. van den Bergh in opdracht van Amsterdam Rainproof
Uitgave: 2017


Lees hier de publicatie

Technische eigenschappen van groene daken en gevels

Een rapport over de bouwkundige aspecten van het toepassen van groene gevels en groene daken in de stedelijke omgeving, waarbij ook wordt gekeken naar het effect van groene daken en gevels op de omgevingstemperatuur, de luchtkwaliteit en als duurzame oplossing voor het gebouw. Het rapoort sluit af met concrete aanbevelingen.

Auteur: ing. N.A.G.A. Damen en prof. dr. ir. H.J.H. Brouwers in opdracht van Branchevereniging VHG
Uitgave: 2012

Lees hier de publicatie

Deel deze pagina

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven

Magazine

Groen maakt gezond

Welkom bij GroenEffect

Meer informatie